Besøgstjeneste

Gør andre glade og bliv selv beriget!

Vi har her ved kirken haft en velfungerende besøgstjeneste siden 1994.

Tjenesten består af to grupper:

1. Besøgsvært = den, der modtager besøg.
2. Besøgsvennen/kontaktfamilie = den eller dem, der aflægger besøg.

Besøgsværten er oftest et gammelt eller sygt menneske, der har svært ved at komme ud at møde andre. Hvis man er kørestolsbruger, blind eller på anden måde handicappet, og man oven i købet ingen familie har i nærheden, er det rart, at der engang imellem kommer én på besøg.

Besøgsvenner er mænd og kvinder i alle aldre. Fælles for dem er, at de gerne vil være med til at gøre hverdagen lettere for andre og – ikke mindst - at de har overskud til det. Ofte sker der det i et besøgspar, at man bliver meget fortrolige med hinanden. Begge parter ser frem til besøgene, som ofte udvikler sig til, at man sammen deltager i forskellige arrangementer - både privat og ude i byen. Parterne kommer til at kende hinanden rigtig godt med et fint venskab til følge.

Det samme kan være tilfældet, hvor "besøgsvennen" er en hel familie. Det kan eksempelvis være en børnefamilie, der mangler en "reservebedsteforælder" - ikke som børnepasser, men til gensidig hygge og samvær. Her bygges der som regel en solid bro over generationerne, og man får en god forståelse af hinandens situation. Den stemning, der opstår mellem en ældre person, der har TID NOK og et barn, der har det samme, er uvurderlig. Også de voksne imellem er der "risiko for venskab."

Udover selve besøgsdelen har vi også såkaldte "ringe-sammen-venner." Det er i de tilfælde, hvor parterne af den ene eller anden grund ikke kan ses. Her ringer man så bare sammen i stedet for.

Hvordan finder jeg min besøgsven eller vært?
Sammensætningen af besøgspar foregår på den måde, at folk henvender sig til mig. Jeg snakker så med hver enkelt og får på den måde en fornemmelse af, hvem der kan passe sammen. Jeg vil gerne tage hensyn til fælles interesser, og om man har samme kemi mv.
Når jeg har fundet et par, mødes vi alle tre og aftaler, hvad besøgene skal bruges til. Det kan være en tur i det fri, læse avis sammen, kaffe og snak eller andet. Vi aftaler tidspunkt for besøg. Udgangspunktet er en time om ugen. Der udveksles telefonnumre og andet praktisk.

Vi får også afklaret, at man som besøgsven ikke må lave hjemmehjælperarbejde og arbejde, som i forvejen udføres af andre faggrupper, ligesom man heller ikke må modtage penge og gaver.

Hvis du har fattet interesse for sagen og gerne vide mere, er jeg at træffe i kirken næsten hver dag. Det er naturligvis også muligt at ringe eller maile til mig.

Lisbet Knudsen, kirke og kulturmedarbejder i Grundtvigskirken

40 11 83 60 eller lisbet@grundtvigskirken.dk