Sogneeftermiddag/aften

Sogneeftermiddagene i Grundtvigskirken indeholder foredrag, sang, musik og samtale. Der er naturligvis også eftermiddagskaffe og kage. Vi glæder os til hyggelige og indholdsrige eftermiddage. Det kan hænde, at en "Sogneeftermiddag" foregår en aften; Vi vil gerne have, at det arbejdende folk også har mulighed for at deltage.

Pris

Kaffe og kage koster 20 kroner

Spørgsmål

Har du/I yderligere spørgsmål til sognearrangementerne, kontakt kirke- og kulturmedarbejder Lisbet Knudsen, som træffes bedst på alle hverdage mellem kl. 12.00 og 13.00 på telefon 40 11 83 60 eller kirkekontoret, som er åbent dagligt fra kl. 9.00 - 12.30 på telefon 76 11 96 00. Tirsdag den 15. januar kl. 14.30: Sogneeftermiddag: ”Årets gang” med historiker og journalist ved Jysk Fynske medier, Henning Frandsen

Foredrag om de danske fester, højtider og traditioner.
Der er ikke noget nyt i, at regeringen vil have os danskere til at arbejde mere og længere. I 1770 hed det ikke pensionsreform, men helligdagsreduktion. Med et pennestrøg fjernede Chr. VII 11 ud af 22 helligdage.
Den historie og den om St. Bededag fra 1886, som havde samme effekt, handler foredraget om, men også om Mors Dag, som vi herhjemme kan takke ”Fars dreng” for. Vi hører om, hvorfor der kom nikål, skidne æg og grød på påskebordet samt om æggets helt særlige rolle i påsken.

Henning Frandsen fortæller om fastelavn, hvor danskerne længe slog levende katte af tønden og på hesteryk skulle rykke hovedet af en ophængt, levende gås, om heksen, som først sent fik plads på Sankt Hans-bålet, og om julen, hvor øldrikning og dans om juletræet stort set er de eneste og originale, danske juleskikke.

Kristendommens betydning for vores højtider, fester og traditioner kan ikke overvurderes. Det er også helt nødvendigt at inddrage den før-kristne folketro fra dengang, hvor verden var fuld af magi. Endvidere har blomstergartnerne og Coca Cola så sandelig også spillet en rolle.
Centralt i foredraget er, at mennesket både er et religiøst og et legende væsen, altså homo religiosus og homo ludens.
Foredraget er i øvrigt et mix af historiske facts, anekdoter, billeder og tegninger vist på powerpoint.

Pris kaffe og kage: 20 kroner.


Tirsdag den 5. marts kl. 19.00: Sogneaften: ”Opdag øer.”

Ødysséen foredrag:
Danmark er et af Europas største ø-riger, men hvor meget kender vi egentlig til de mange øer? Hvordan ser der ud på øerne? Hvem bor der? Hvad kan man lave derude som turist? Hvad vil det sige at vokse op på en ø med måske 30 mennesker?

Det er nogle af de spørgsmål, der gjorde, at Sarah Steinitz og Tine Tolstrup i 2018 startede formidlingsprojekt, ”Ødysséen – en rejse i ø-riget,” og satte sig for at rejse rundt til 37 danske øer. De kørte rundt i en gammel camper, ”Ø-bussen Øjvind,” på jagt efter store oplevelser, frisk luft og gode historier.

Undervejs har de filmet, fotograferet og interviewet unge øboere om livet på øerne – og deres tur er blevet til en række korte film og en rejseblog, der sætter fokus på mulighederne og livet på de danske øer. På de sociale medier har de delt deres indtryk fra øerne med det formål at inspirere andre til at blive mere nysgerrige på deres eget land i en tid, hvor flere og flere danskere rejser udenlands.

Foredraget vil handle om turen rundt til de 37 øer og de oplevelser, du kan få, når du vælger at være turist i dit eget land. I løbet af aftenen kommer vi vidt omkring – fra Fejø og Fur, over Bornholm og Bjørnø, til Anholt og Aarø, og der vil blive vist billeder og videoer fra øerne. Du vil få indblik i livet på en dansk ø, hvor frihed, fællesskab, tryghed og tillid er nøgleord. Her skynder man sig langsomt og finder ud af, at der er mange måder at leve sit liv i Danmark. Sarah og Tine vil guide til unikke oplevelser på de danske øer inden for både natur, mad og spændende lokalsamfund, og de giver gode tips til dem, der vil afsted på ø-eventyr.


Tirsdag den 7. maj kl. 14.30: Jubilæums-Sogneeftermiddag ved Stephanie Lose.

Vi har inviteret regionsformand og formand for de danske regioner, Stephanie Lose, som med udgangspunkt i sin sønderjyske opvækst vil fortælle os om sin livsbane, livsværdier og kristne tilgang til arbejdet i dansk politik og om, hvordan hun som mor og hustru får det hele til at gå op til hverdag, så hjemmet her i Grundtvigs sogn fungerer som en god og tryg ramme for familielivet.

Pris: Kaffe og kage: 20 kroner.


Lørdag den 25. maj kl. 14.30: Jubilæums-Sogneeftermiddag.

Denne Sogneeftermiddag sætter vi fokus på året 1969, hvor Grundtvigskirken blev bygget. Unge fra Musikalsk Grundkursus i Esbjerg spiller tidens musik for os, og Esbjerg-spillene laver et festligt indslag med mode og dans fra overgangen til 70-erne. Vi hører lidt om, hvad der var typisk for perioden, og hvordan vores kirkebygning afspejler den tid, den blev til i. Vi håber, der også bliver tid og lejlighed til at snakke lidt sammen om, hvordan dit liv var på den tid?
Vel mødt på kanten til 70-erne!

Pris: Kaffe og kage: 20 kroner.

Læs brochure med større arrangementer


Kalender

05mar kl. 19:00

Sogneaften: ”Opdag øer” ved Sarah Steinitz og Tine Tolstrup

Ødysséen foredrag:
Danmark er et af Europas største ø-riger, men hvor meget kender vi …

05mar kl. 19:00
07maj kl. 14:30

Jubilæums-Sogneeftermiddag ved Stephanie Lose.

Vi har inviteret regionsformand og formand for de danske regioner, Stephanie Lose, …

07maj kl. 14:30
25maj kl. 14:30

Jubilæums-Sogneeftermiddag.

Denne Sogneeftermiddag sætter vi fokus på året 1969, hvor Grundtvigskirken blev …

25maj kl. 14:30
12jun kl. 09:00

Jubilæums-Sogneudflugt.

Dagen indledes kl. 9.00 i kirken med en andagt ved sognepræst,
Jane Marie Sognstrup. …

12jun kl. 09:00