Onsdag den 25. april kl. 14.30: Sogne-eftermiddag ved Poul Erik Jespersen : Carl Nielsen, hans liv, hans musik og sange.

Som optakt til sogneudflugten onsdag den 30. maj skal vi ved Poul Erik Jespersen, Vamdrup, høre om Carl Nielsen, hans liv, hans musik og sange.
Carl Nielsen blev født i Sortelung ved Nr. Lyndelse syd for Odense. Som barn var Carl allerede musikalsk. Under en sygdomsperiode som 6-årig, hvor faderen ikke var hjemme, gav moderen ham lov til at spille på violin.
Foredraget følger ham, fra han spillede melodier på brændestykkerne i brændestakken, over militærmusikken i Odense til København. Med udgangspunkt i Carl Nielsens barndom, blandt andet med uddrag fra ”Min fynske barndom,” og i den musik, han har skrevet, og den karriere, han fik, fortælles historien om Danmarks største komponist.
Carl Nielsen skal man have ind under huden, og derfor bydes der ind til fællessang på nogle af hans sange, efter de er blevet introduceret.
Carl Nielsen skrev seks symfonier, tre koncerter for hhv. violin, fløjte, klarinet og orkester, to operaer, seks strygekvartetter og anden kammermusik samt flere hundrede sange og andre vokalværker (kantater).
Carl Nielsen kunne som barn spille de store mestre som Mozart og Beethoven. Den lokale musikforening fik ham optaget som blæser i et militærorkester. Her lærte han at spille på en lang række instrumenter og blev forfremmet til korporal. Det åbnede muligheden for en friplads på konservatoriet. Herefter blev han violinist og senere kapelmester i Det Kongelige Kapel.

Del dette: